csütörtök, április 05, 2012

Sonkás szűzérmék almás hagymalekvárral


Hozzávalók:
1 szűzérme
8 szelet pármai sonka
só, bors, borsikafű, apróra vágott metélőhagyma, pirospaprika
vaj
1 dl száraz fehérbor

4 nagy  fej lilahagyma
1 alma
só, bors, rozmaring
olaj
1 tk muskotályos fehérborecet
1 ek méz (ha édesebben szeretjük, növelhetjük a mennyiséget)

A szűzérmét másfél centis darabokra vágjuk, és az elkevert fűszerekkel megszórjuk. A sonkát összehajtogatjuk az érmék szélességére, körbetekerjük vele a húst, majd összetűzzük egy fogvájóval. Kevés vajban megpirítjük mind a két oldalát, beletesszük egy tűzálló tálban. Felöntjük a fehérborral, tetejét beborítjuk alufóliával, és 190 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
A hagymákat felszeleteljük, a szeleteket félbevágjuk. Az almát meghámozzuk, vékony, kis darabokra vágjuk. Olajban elkezdjük párolni az almát és a hagymát együtt. Megszórjuk kevés sóval, borssal, rozmaringgal. Amikor teljesen összeesett a hagyma, belekeverjük a mézet, és tovább pároljuk. Végül belevegyítjük a borecetet is. Langyosan tálaljuk a hús mellé.

A hagymalekvárt napokig eltarthatjuk hűtőben, sokféle hús, sült kolbász mellé nagyon finom. Készíthetjük vöröshagymából is, kihagyhatjuk az almát belőle, de akár cserélhetjük körtére is. Méz helyett használhatunk cukrot is, ugyabár az is remekül karamellizálódik egy kicsit főzés közben, megadva a hagymalekvár finom ízét. Tartósíthatjuk hónapokra is, ha még forrón üvegbe töltjük, a szokásos módon betakarjuk, és így várjuk meg, amíg kihűl.

Nincsenek megjegyzések: