kedd, november 13, 2012

Fokhagymás - sajtos kifli



Minél több idő telik el a legutóbbi bejegyzés óta, annál nehezebb az újrakezdés. Mostanában valahogy nem megy a blogolás, és talán a főzés sem annyira. Csinálom, mert kell, mert szeretünk enni, de a fotózás és a blogolás elmarad.
Az utóbbi hetekben, hónapokban elindult bennem egy nagy változás. Nem tudom, kívülről ez mennyire látszik, észreveszik-e a szerretteim, remélem igen, és ők is jól értelmezik. Új dolgok válnak fontossá, és hamarabb elengedem a kevésbé fontosakat. Szeptember óta sokat vagyok egyedül napközben. Nem unatkozom, csak egyedül dolgozom, és közben gondolkodom. Szerencsés vagyok, mert vannak új barátaink, akik sokat segítenek abban, hogy változzam. Az alaptermészetem képtelen vagyok kiktatni, de finomítani igen, és egyelőre ennek is örülök.

Ez a kifli egy merengős, magányos, vagy egy beszélgetős baráti összejövetelre egyaránt megfelel. Frissen, vajjal, hideg tejjel nagyon finom, másnapra elveszti a ropogósságát, nálam olyankor már nem annyira nyerő, így érdemes csak annyi adagot kisütni egyszerre, amit még aznap meg bírunk enni.

Fokhagymás -sajtos kifli

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
1,5 dl víz
1 dl tejföl
1 tk cukor
1 csapott ek só
2 +2 gerezd zúzott fokhagyma
3 dkg vaj
3 dkg friss élesztő
10 dkg füstölt sajt

A langyos vízben elkeverjük a cukrot, az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. A lisztbe keverjük a sót, a tejfölt, két gerezd zúzott fokhagymát, alaposan összegyúrjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk a tésztát, és mind a kettőt kör alakúra nyújtjuk, majd öt részre vágjuk. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a maradék két zúzott fokhagymát, ezután megkenjük vele a tésztát. Kifliformára feltekerjük, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 10 percig még kelni hagyjuk. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Én gőzsütőben sütöttem, sima sütőben viszont érdemes egy kis edényben vizet rakni a sütő aljában, így finomabbra sülnek a kiflik.



Nincsenek megjegyzések: